Lancering Databank Octrooilicenties door Octrooicentrum

Lancering Databank Octrooilicenties door Octrooicentrum

Opening door Derk-Jan de Groot, directeur van het Octrooicentrum; links achter luistert Bart Sutorius.

Opening door Derk-Jan de Groot, directeur van het Octrooicentrum; Sutorius was er bij.

In het prachtige gebouw van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in Den Haag vond  op 11 november de lancering van de Databank Octrooilicenties plaats. Na de korte formele opening door Derk-Jan de Groot, directeur van het Octrooicentrum Nederland, was er vooral veel ruimte voor netwerken en bezoekjes aan de stands van de aanwezige octrooihouders.

Van de RVO website:  “De Databank Octrooilicenties is een digitale ontmoetingsplaats waar vraag en aanbod van technologie elkaar ontmoeten. Octrooihouders die méér rendement uit hun octrooi willen halen, kunnen hun octrooi ter licentiëring aanbieden via de databank. Ondernemers die op zoek zijn naar een bepaalde technologie kunnen in de databank kijken of deze ter licentiëring wordt aangeboden. Door het aangaan van een licentieovereenkomst kan de ondernemer toestemming krijgen de uitvinding zelf te maken, te verkopen of toe te passen. Een potentiële win-winsituatie voor beide partijen, voor zowel de octrooihouder als de licentienemer.”

De Databank Octrooilicenties is inderdaad een mooi nieuw initiatief om partijen bij elkaar te brengen. Dat is een eerste stap. Om tot een licentieovereenkomst te komen, zullen er nog veel hobbels genomen moeten worden. De aanbieder van het octrooi (technologie, receptuur of werkwijze) en de licentienemer zullen bij allerlei onderwerpen op één lijn moeten komen: zoals exclusiviteit, controle, octrooistrategie en -kosten, verantwoordelijkheid bij inbreuk, exploitatieverplichtingen en niet in de laatste plaats de vergoeding. In de praktijk betekent dat veelvuldig overleg en slimme onderhandeling, waarbij kennis en ervaring met het proces heel goed van pas komen. Dat geldt voor de octrooihouder én voor de licentienemer. Daar is dus plaats voor een deskundige, een kennismakelaar of technology transfer coach, die ad hoc advies of structurele ondersteuning bij het licentietraject kan bieden.

Zie ook: Verkoop of licentie