Masterclass Canvas in Berlijn met goeroe Alexander Osterwalder

Masterclass Canvas in Berlijn met
goeroe Alexander Osterwalder

Evaluatie van de workshop

Evaluatie van de workshop

Op 13 maart 2014 startte de tweedaagse Masterclass Business Model Canvas in Berlijn. De deelnemers waren afkomstig uit de hele wereld en met de meest uiteenlopende achtergronden: bank- en verzekeringswereld, multinationals, MKB, ontwikkelingswerk, onderwijs, consultants en trainers. Iedereen had op zijn minst enige ervaring en kennis van Business Model Canvas en er kon een vliegende start worden gemaakt: verdieping, delen, veel oefeningen, nieuwe tools, ‘tip and tricks’.

Alexander Osterwalder – de geestelijk vader van Canvas en het boek Business Model Generation – werkt regelmatig samen met Steve Blank (customer development) en Eric Ries (lean startup) en behoort daarmee tot de school van ‘modern’ ondernemerschap. Hij toonde zich een gedreven workshopleider die de twee dagen volledig heeft verzorgd: kundig, energiek en met een juiste dosis droge humor. Een sterke persoonlijkheid met een klein ego.

Succesvolle ondernemingen hebben een slim, innovatief business model: bijv. vernieuwende samenwerkingsvormen met andere bedrijven of met bekende sterren, alternatieve distributiekanalen of meerdere typen inkomstenstromen (Dell, Wii, Nespresso). De meest succesvolle bedrijven hebben én een innovatief business model én zijn continu bezig met business development en business model innovatie (Apple, Amazon). Osterwalder pleit dan ook voor een duale cultuur in ondernemingen: een Chief Executive Officer (CEO) voor het bestaande business model plus een Chief Corporate Entrepreneur (CCE) voor business model innovatie. Een stimulerende gedachte, die zeker ook opgaat voor kleine ondernemers.

Het tweede boek – dat dit jaar te verwachten is – zal zich vooral toespitsen op de Value Proposition Canvas ofwel het Waarde Propositie Canvas. Begrijp zo goed mogelijk wat de klanten willen, waar ze hoofdpijn van krijgen of waar ze juist blij van worden en stem alles daar zo goed mogelijk op af. Niet alleen qua product of dienst, maar ook bijv. qua service, prijs of distributie.

Strategyzer is het bedrijf achter Business Model Canvas. Alle opbrengsten uit de Masterclasses en de boeken worden geïnvesteerd in tools en on line cursusmateriaal. Binnen een paar jaar zullen de Masterclasses alleen nog maar digitaal te volgen zijn.

Het was een eer om deze ’masterclass by the guru himself’ bij te wonen en om voor het eerst een digitaal certificaat te ontvangen. Maar ’what’s in a certificate’? Het gaat er veel meer om dat je blijft evalueren, verbeteren en innoveren. Kortom: blijf ’Canvassen’.

Zie ook: Business Model Canvas Workshop