Value Proposition Design – Waarde Propositie Canvas

Value Proposition Design – Waarde Propositie Canvas

Het boek Value Proposition Design verscheen in oktober 2014 als lang verwachte opvolger van eerste boek Business Model Generation, waarin het Business Model Canvas werd geïntroduceerd. Het boek is ook van de hand van Alexander Osterwalder en Yves Pigneur die bij de totstandkoming weer met tientallen co-creators hebben  samengewerkt. In het eerste boek staat het Business Model  Canvas (BMC) centraal; een standaard kader met negen blokken, die elk staan voor een aspect van het bedrijf of de organisatie. Sinds 2010 wordt dit tool wereldwijd gebruikt door vele duizenden bedrijven en organisaties, van de kleinste startups tot de grootste multinationals.

Het tweede boek  draait om het WaardePropositie Canvas (WPC). Dit Canvas zoomt in op twee van de negen blokken uit het Business Model Canvas: Klantsegmenten en Waardepropositie. Daarmee ga je op zoek naar:  Wat willen klanten eigenlijk voor elkaar krijgen? Wat vinden ze daarbij vervelend? en Waar worden ze blij van? Vervolgens stem je daar je product en diensten nauwgezet op af. Wanneer je de wensen, problemen en behoeften van de (potentiële)  klant of gebruiker door en door kent, dan pas kun je daar als bedrijf of organisatie optimaal op inspelen.

En dat is natuurlijk geen statisch proces: wanneer je product, dienst, bedrijf of organisatie eenmaal staat, is het noodzakelijk om voeling met (potentiële) klantsegmenten te blijven houden en op een dag zal dat leiden tot aanpassingen of innovatie. Ook dit tool past helemaal in de lijn van Customer Development, Lean Startup, Human Centered Design, Agile, Scrum etc.; de hedendaagse methodes voor business en organsatieontwikkeling.

Canvas omvat nu dus ‘standaard’ twee basistools: het Business Model  Canvas en het WaardePropositie Canvas. Beide tools zijn snel inzetbaar en efficiënt bij het optimaliseren van het proces van starten, evalueren, veranderen en innoveren.

SUTORIUS heeft het Waarde Propositie Canvas sinds begin 2015 opgenomen in de Canvas workshops en trainingen.

PS Het tool is geweldig, maar het tweede boek heeft helaas minder te bieden dan het eerste.