Wat willen klanten of gebruikers nu echt?

Wat willen klanten of gebruikers nu echt?

Wie wil jouw product of jouw dienst? En waarom? Goed inzicht in de specifieke wensen, behoeften of problemen van klanten of gebruikers is een must. Zonder dat inzicht is het onverstandig om door te gaan met een product, dienst, uitvinding, project of concept, omdat het risico dan te groot wordt dat je met iets bezig bent, waarop (bijna) niemand zit te wachten.

Tegelijkertijd moet dat wat je wilt bieden voor jou als ontwikkelaar, ondernemer, dienstverlener, bedrijf of organisatie ook haalbaar zijn; d.w.z. kun je jouw product of dienst wel realiseren? Is het te doen? Financieel, juridisch, politiek, organisatorisch, commercieel en/of technisch. Uitgaande van je huidige capaciteiten en assets, probeer je uit te komen in het groene stukje in bovenstaand plaatje: daar komt samen wat jij van de klant weet en wat jij of je bedrijf/organisatie kan bieden.

Maar vergeet het rode stukje niet! Jij kunt het realiseren, de klant wil het, maar … dat laatste weet jij nog niet. Daar kom je alleen achter door wensen, behoeften of problemen van klant of gebruiker heel goed te leren kennen. En dat lukt alleen maar door onderzoek in de ruime zin van het woord. Internet, vakbladen, maar vooral: observeer (potentiële) klanten en stakeholders, spreek met ze en ook met deskundigen die die markt begrijpen, bijv. (markt)konderzoekers, trendwatchers, vakjournalisten, financiers, concurrenten.

En zo kom je tegelijk meer te weten over het hele opportunity-gebied: dat is wat de klant echt wil en daar liggen ook de groeikansen voor bedrijf of organisatie, met bestaande en met nieuwe middelen.

Vaak ontstaat er een kokervisie bij bedrijven, organisaties, wetenschappers, uitvinders en ondernemers: wij weten wel wat goed is voor onze klant! Maar de wereld verandert en daarmee ook de specifieke wensen, behoeften of problemen van bestaande of potentiële klantsegmenten. Daardoor kan er een steeds grotere kloof ontstaan tussen wat je denkt dat de klant wilt en wat die klant echt wilt; het groene stukje wordt steeds kleiner.

Dus: oogkleppen af en kijk heel goed om je heen. Verlaat kantoor, zolder, lab of bedrijf. Get out of the building! Op naar de wereld van de klant en de wereld rondom de klant.

Tip: breng alle wensen, behoeften en problemen van bestaande of potentiële klanten, gebruikers of stakeholders in beeld. Wat betekenen ze precies? Welke wegen het zwaarst? Dat zal zeker veel vragen opwerpen.

De illustratie is van Alexander Osterwalder (Strategyzer), de man achter de Business Model Canvas tools; de koning van de simplificatie. Innovation is simple when you know what customers want.