Zomerschool KVJC 2016 op St. Eustatius

Sutorius lead trainer bij Zomerschool KVJC 2016
op St. Eustatius

Kansen Voor Jongeren Cariben (KVJC) is een meerjarig programma van de Samenwerkende Fondsen (o.a. Oranjefonds en Postzegelfonds) dat loopt sinds 2013. Er zijn 13 deelnemende projecten op 5  eilanden van het Caribische Deel van het Koninkrijk, allemaal gericht op de ondersteuning en ontwikkeling van kwetsbare jongeren in de leeftijd van 12-25 jaar. Doel is de jongeren te helpen op sociaal-emotioneel gebied en bij hun (school)loopbaan. Focus daarbij ligt vaak op stimulering van talent, eigenwaarde en (social) skills. De activiteiten van de projecten zijn zeer uiteenlopend: bijv. drugsvoorlichting, sport, botenbouw, paardrijden, muziek, huiswerkbegeleiding en werkervaring.

Alle projectleiders komen jaarlijks bijeen voor intervisie en scholing. De zomerschool 2016 vond dit jaar plaats op St. Eustatius. Belangrijk doel: het stimuleren van een ondernemende mindset.

Sutorius was als lead trainer uitgenodigd om de deelnemers de Business Model Canvas tools structureel te laten inzetten. Gedurende vier dagen werd van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gewerkt aan aanscherping van alle projecten. Belangrijk doel daarbij was: vergroten van de feeling met social entrepreneurship en inzicht in de belangen van alle betrokkenen, zoals deelnemers, familie, gemeenschap, politiek of samenwerkingspartners en daarmee in de verschillende waarden die producten en diensten direct of indirect voor betrokkenen kunnen hebben.

Dat leverde veel nieuwe inzichten op zowel met betrekking tot eigen als andermans projecten. Tegelijkertijd werden door de onderlinge samenwerking tijdens deze week, nieuwe bruggen tussen projecten en eilanden geslagen. Al met al is er een stevige basis gelegd voor gedegen ondernemende
toekomstplannen, die de komende maanden zullen worden uitgewerkt.